A tejautomaták on-line bekötése (AFE) - BRUNIMAT

Swiss Made
Tartalomhoz ugrás

INFORMÁCIÓK A TEJAUTOMATÁK ON-LINE BEKÖTÉSÉRŐL

A tejautomatákat is be kell kötni a NAV-hoz?
IGEN. A jelenleg hatályos előírások szerint 2018. június 30. után csak olyan új és használt tejautomatákat lehet üzembe helyezni, amelyek alkalmasak az ú.n. Automata Felügyeleti Egység (AFE) beszerelésére és az on-line NAV bekötésre. (31/2016. (IX. 2.) NGM rendelet)
 

Milyen esetben lehet egy tejautomatát AFE nélkül üzemeltetni?
  1. Azok a kizárólag nyers tejet értékesítő automaták, amelyeknek üzemeltetője a felügyeleti szölgáltatóval (Magyar Posta) 2018. június 30-ig már megkötött szerződéssel rendelkezett, és a felügyeleti szolgáltató megállapította, hogy az AFE nem szerelhető be, mentességet kaptak és elavulásig tovább üzemeltethetők. A vonatkozó jogszabály: 5/2018. (VI.29.) PM rendelet.
     
  2. Egy hivatalos NAV állásfoglalás szerint, amennyiben a tejkimérő automata nem pénzzel, hanem csakis és kizárólag zsetonnal működik, (a zseton értékesítése egy on-line bekötött kasszánál történik,) akkor ebben az esetben nem vonatkozik rá az AFE beszerelési kötelezettség. Ez a megoldás olyan, pl. élelmiszerüzleten (vagy pékségen, zöldségesen stb.) belül elhelyezett automatánál javasolt, ahol a zseton értékesítése a helyszínen megoldható és a tejautomatához való hozzáférés amúgy is csak az üzlet nyitvatartási idejére korlátozódik. Ehhez az érmevizsgálót átprogramozzuk és igény szerinti mennyiségben zsetont biztosítunk.
     
  3. A Brunimat Milchspender típusokra szintén nem vonatkozik az AFE beszerelési kötelezettség, mivel ezek nem rendelkeznek pénzelfogadó egységgel, így nem is számítanak a klasszikus (ill. a törvényileg meghatározott) értelemben automatának. A Brunimat Milchspendert az üzlet eladóterén belül elhelyezve a vásárlók önkiszolgáló módon, maguk töltik fel a tejespalackot, majd a fizetés a kasszánál történik.

Az új Brunimat tejautomaták alkalmasak az on-line bekötésre?
IGEN. A jelenleg forgalmazott Brunimat PREMIUM típusok alkalmasak az AFE beszerelésére és az on-line bekötésre. Ezek a tejautomaták megfelelnek a felügyeleti szolgáltatóként kijelölt Magyar Posta által elvárt műszaki feltételeknek, rendelkeznek a megfelelő interfésszel, és MDB protokolt alkalmaznak.
 
Egy régebbi Brunimat tejautomata alkalmassá tehető az on-line bekötésre?
IGEN. A korábbi Brunimat KS 650 és KS 1300 minden változatát át tudjuk alakítani. Ehhez a berendezés elején lévő vezérlő-dobozt (kassza rész, vezérlőpanel, érmevizsgáló, kijelző, kezelőgomb) egyben kicseréljük és a Premium változat vezérlő-dobozát szereljük fel, ami már egy sokkal fejlettebb, computeres vezérléssel rendelkezik. Ezzel a régi tejautomatáját gyakorlatilag egy modern, Premium típusúra alakítjuk át.
 
Ki végzi el az on-line bekötést és mennyibe kerül?
Az Automata Felügyeleti Egység (AFE) beszerelését a Magyar Posta, mint kijelölt felügyeleti szolgáltató végzi el. Információnk szerint ennek költsége jelenleg 120.000 Ft. A beszerelést követően a törvényileg meghatározott maximális havidíjat, azaz havonta 5.000 Ft-ot kérnek az adat-összeköttetésért. Az AFE teljes összegére vonatkozóan létezik/létezett állami támogatás is. Ezzel kapcsolatban érdeklődjön pályázatíró/pályázatfigyelő szakembernél.
 
 
© 2009-2024   WWW.BRUNIMAT.HU
Vissza a tartalomhoz